Zaštita životne sredine otvara novu perspektivu u razvoju ukupnih odnosa i ekonomske saradnje Republike Srbije i Narodne Republike Kine, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ukazao na posebne komparativne prednosti za ulaganja u našu zemlju u ovoj oblasti u svom obraćanju na Međunarodnoj konferenciji za zelene investicije i razvoj, koja se održava u okviru Međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT 2019) u Sjamenu, Kina.

U svom veoma zapaženom izlaganju na ovom, jednom od najvažnijih foruma koji se održavaju u okviru CIFIT-a, ministar Trivan je predstavio planove i projekte koji čekaju Srbiju na putu dostizanja savremenih standarda u zaštiti životne sredine. Na skupu u kojem je učestvovalo preko 500 predstavnika različitih institucija i kompanija iz Kine i čitavog sveta, predstavio je velike potencijale Srbije za dobre poslove u oblasti zaštite životne sredine, pre svega u oblasti upravljanja otpadom, tretmana opasnog otpada i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. On je precizirao da procenjene investicije u projekte iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji u narednom periodu iznose 15 milijardi evra, od čega skoro 5 milijardi za otpadne vode i oko 2 milijarde za upravljanje čvrstim otpadom, da bi naša zemlja mogla da dostigne ekološke standarde razvijenih zemalja.

Goran Trivan je rekao da je strateško opredeljenje Republike Srbije uspostavljanje i izgradnja 27 regionalnih centara sa savremenom čistom tehnologijom tretmana otpada i iskorišćenja otpada kao resursa, i naveo da su prioritetni regioni spremni za ulaganja Valjevo, Užice, Zaječar. Procenjene investicije za izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada i potrebne infrastrukture njegovog zbrinjavanja kreću se i do 50 miliona evra. On je izrazio uverenje da je prečišćavanje otpadnih voda najvažnije ekološko pitanje, i da je neophodno da se u što kraćem roku u svim gradovima i opštinama, izgrade postrojenja za ove namene. Istakao je da je u Srbiji u ovom trenutku 13 jedinica lokalnih samouprava koje su spremne za izgradnju, a da su još 32 opštine i gradovi u finalnoj fazi pripreme projektno-dokumentacije koji će u veoma kratkom roku biti spremni za izgradnju. Ukupne procenjene vrednosti ovih projekata iznose preko 800 miliona evra i predstavljaju prvu fazu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, naglasio je.

Izražavajući uverenje da su izvanredni prijateljski odnosi Republike Srbije i Narodne Republike Kine čvrst temelj razvoja saradnje i u oblasti ekologije, ministar Goran Trivan je pozvao kineske privrednike ali druge zainteresovane međunarodne investitore da ulažu u zaštitu životne sredine u Srbiji uz obostranu dobrobit.

Nadamo se da ćemo kroz nove projekte nastaviti da jačamo saradnju naša dva naroda, naše dve ekonomije i najvažnije, unaprediti zaštitu životne sredine i time poboljšati stanje, ne samo u Srbiji, već i globalno, jer životna sredine i zagađenja ne poznaju granice, zaključio je Trivan.

Međunarodnu konferenciju su otvorili i pored ministra govorili Ma Ksiuhong, predsednik Saveta za promociju međunarodnih investicija NR Kine, Guo Ningning, viceguverner Provincije Fuđen u Kini, Jao Venping potpredsednik Saveta za promociju međunarodnih investicija NR Kine.