Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван састао се данас са државним министром за заштиту животне средине Јапана Миноруом Киућијем који је уједно и у својству генералног секретара Парламентарне групе Јапан-Србија у Доњем дому Парламента Јапана у посети Србији. Разговор два званичника потврдио је добре односе две земље и обострану високу заинтересованост за даље јачање билатералних односа, посебно у области заштите животне средине.

Министар Горан Триван захвалио се на досадашњој подршци Јапана у унапређењу стања животне средине у Србији, што изражавају бројни заједнички пројекти и широк обим различитих видова помоћи коју је ова земља, нарочито у последњој деценији, доделила Србији. Високо оцењујући технологије које је Јапан развио у овој области, Триван је нагласио отвореност Србије за иницијативе ове земље у јачању сарадње у области заштите животне средине. Он је навео пројекат изградње депоније „Винча“, јавно-приватно партнерство највеће у региону у којем учествује јапанска компанија „Иточу“, као пример ефикасног модела који отвара широки пут сарадње са заинтересованим инвеститорима. Министар је указао да су садашњи највећи приоритети Србије у области заштите животне средине успостављање система за пречишаћавање отпадних вода и регионалних центара за управљање чврстим комуналним отпадом, али предмет сарадње могу бити и смањење загађења ваздуха, заштита природе, ублажавање и прилагођавање последицама климатских промена, пошумљавање, и друга питања која се односе на стање животне средине.

Триван је изразио очекивање да се у скором периоду дефинишу даљи кораци у развијању могућих облика сарадње у вези еколошких питања која мора бити конкретна, ефектна и ефикасна, и донети добробит за обе земље.

Државни министар Минору Киући упознао је министра Горана Тривана са достигнућима Јапана у области загађења вода, загађења ваздуха, решењима за смањење загађења у области саобраћаја које се базирају на водонику, сателитском сакупљању података и њиховој дистрибуцији, као примерима освојене високе технологије и одговорне политике Јапана у унапређењу животне средине.  Он је изразио спремност Јапана да Србији помогне у примени савремених ефикасних технолошких решења, да омогући размену података којима располаже у борби против климатских промена, и у свеукупном процесу усвајања савремених еколошких стандарда и постизања здравије животне средине.

На састанку је закључено да област заштите животне средине представља широк простор за даље продубљивање сарадње Србије и Јапана, засновано на јачању политичких и економских односа две земље.