1Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас на Конференцији „Утицај животне средине на здравље људи“, коју је са Министарством заштите животне средине организовао Правни факултет Универзитета Унион.

Говорећи о овој теми, министар Триван је истакао да би стање животне средине у Србији морало бити боље, и указао на неке од аспеката на којима је Министарство ангажовано како би, после низа година, учинило помак на овом пољу, и Србија ухватила корак са светом. Поред организације, много је урађено и на пољу законодавства, али ће Министарство заузети практични курс, и предузимати конкретне иницијативе и акције, као што је пошумљавање, најавио је он. „Имамо иницијативе школа, удружења грађана, појединаца, да се укључе у акције пошумљавања, и од нас у томе траже подршку и помоћ. Спремни смо да се одазовемо њиховом позиву, да покренемо такве акције, али нам зато недостаје подршка и новац“, рекао је министар.

2„Ми ћемо у заштиту животне средине морати да уложимо 15 милијарди евра. Од тога 5 милијарди евра само у отпадне воде, а остало у ремедијацију земљишта, решавање питања комуналног отпада, пошумљавање, заштиту биодиверзитета… Кроз зелене таксе и накнаде у буџет се слије 10 милијарди динара, а буџет нашег министарства је 5 милијарди динара“ рекао је министар и закључио да је то недопустиво мало.

Изражавајући задовољство због ангажовања Правног факултета Универзитета Унион да покрене расправу о овој теми, указао је да су у заштити животне средине потребни правници, јер је правни аспект незаобилазан када је реч о унапређењу стања животне средине. Министарство ће путем конкурса ангажовати правнике – приправнике, који ће радити у легислативи најавио је. „Међутим, није наш задатак само да уређујемо прописе, него и да животну средину доводимо у ред. Упозоравају подаци који број болесних и умрлих доводе у везу са квалитетом ваздуха. Ту свако мора дати свој допринос, морамо променити начин размишљања. На пример, велики је број јавних установа које се греју на мазут, а могле би да се прикључе на даљинско грејање, и тако допринесу бољем квалитету ваздуха“.

3 „Државни апарат ми верује када се бавим овом темом, али мој утисак је да ме не разумеју. Није довољно да ми верују, неопходно је да ме доносиоци одлука разумеју и трудићу се зато да путем јавног мњења приближим јавности ово питање, да могу да схвате колико је важно – од тога да очистимо Србију, до тога да унапредимо здравље грађана“, закључио је министар Горан Триван.

Декан Правног факултета Универзитета Унион проф. др Небојша Шаркић отворио је рад Конференције, а у расправи у којој је указано на значај заштите животне средине по здравље људи са више различитих аспеката, учествовали су професори и стручњаци из ове области проф. др Ивица Радовић,  др Елизабет Пауновић, проф. др Радмило Пешић и други. У излагањима на Конференцији изнети су бројни аргументи да се више улаже и ради на заштити животне средине, која непосредно утиче на здравље и квалитет живота грађана.