Čovečanstvo je u ekološkoj krizi koja vodi ka još većim prirodnim katastrofama, klimatskim migracijama, siromaštvu i ratnim sukobima, ukoliko se svet ne ujedini oko principa zelene ekonomije po kojima je otpad sirovina i resurs, jedna je od poruka sa današnjeg predstavljanja rezultata projekta „Nulti otpad“ (Zero Waste) Republike Turske čiji je pokrovitelj prva dama Republike Turske Emine Erdogan.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izrazio je zahvalnost prvoj dami Republike Turske na inicijativi za rešavanje problema otpada na nacionalnom i globalnom planu, i čestitao na postignutim rezultatima u unapređenju životne sredine. On je ukazao da odnosi Srbije i Turske nisu nikada bili bolji, zahvaljujući predsednicima naših država, a prostora za dalje jačanje saradnje između dve zemlje ima naročito u oblasti zaštite životne sredine. Trivan je rekao da Srbija preduzima presudne korake ka uspostavljanju uređenog sistema zaštite životne sredine, gde je prioritet prečišćavanje otpadnih voda i čista Srbija bez otpada, a međunarodne incijative značajan podsticaj za njihovu uspešniju realizaciju.

Turska i Srbija su već preduzele prve u nizu aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali dve zemlje tek čekaju zajednički projekti, koji donose boljitak za građane, rekao je Trivan. Zaštita životne sredine je most koji povezuje narode i širi mir, ali i je i izraz brige i ljubavi čoveka prema svojoj zemlji i Planeti, naglasio je ministar.

Prva dama Turske Emine Erdogan istakla je da je srećna što se nalazi u prijateljskoj Srbiji, i što može da prenese najiskrenije pozdrave turskog naroda. Izražavajući čestitke Ambasadi Republike Turske u Beogradu na pokretanju projekta “Nulti otpad” u okviru diplomatske misije, Emine Erdogan je naglasila da svet čini jednu porodicu koja treba da stane u zaštitu prirode. Kako je objasnila, upozoravajuće posledice zagađenja i pretnja ekološke krize podstakle su pokretanje projekta “Nulti otpad” u Turskoj, kada su uspostavljeni sistemi za reciklažu, najpre u zgradama javnih institucija, a zatim u opštinama, a u akciju su se uključile i nevladine organizacije i mediji. U okviru inicijative, početkom 2019. godine u Turskoj je počela naplata plastičnih kesa koje su ranije bile besplatne. U vrlo kratkom periodu, upotreba plastičnih kesa je smanjena za 80 posto, a cilj je da se u 2020. godini proširi pokret “Nulti otpad” širom zemlje do 45 posto, a do 2023. godine do 100 posto, naglasila je prva dama Turske.

Ona se osvrnula na velike posledice planetarnog zagađenja plastikom, navodeći podatke da svaki čovek pojede otprilike 5 grama plastike na nedeljnom nivou, što odgovara količini plastike jedne kreditne kartice, a da će, ukoliko se ne ograniči upotreba jednokratne plastike, 2050. godine  u vodama plivati više plastike nego riba. Zagađenjem koje stvaramo, pripremamo kraj ne samo drugih stvorenja, već i svoj, zbog čega se svet mora zajednički izboriti sa prekomernim zagađenjem,  upozorila je Emina Erdogan, i izrazila očekivanje da će se ekološka solidarnost, koja je započeta projektom “Nulti otpad” sa prijateljskom zemljom Srbijom, nastaviti.

Kampanja „Nulti otpad“ koji je pokrenula prva dama Republike Turske Emine Erdogan, primer je projekta koji je za veoma kratko vreme doneo rezultate u smanjenju količine otpada,  povećanju procenta razdvojenog i prerađenog otpada, i jačanju svesti javnosti o ekonomskoj i ekološkoj dobrobiti smanjenja i pretvaranja otpada u sirovinu i energiju. Od 2017. godine od kada se primenjuje, projekat je uključio 18.750 javnih institucija, a reciklirano je preko 126 tona papira, 49 tona plastičnog otpada, preko 9 tona organskog materijala, što je donelo merljive uštede u energiji i sirovinama i smanjilo emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25.6 tona. Kampanja usmerena ka ostvarivanju cilja Republike Turske da do 2023. godine poveća procenat prerađenog otpada sa sadašnjih 13 posto na 35 posto, prerasla je u globalni poziv i ideju.

Ambasada Republike Turske u Republici Srbiji prva je turska ambasada u svetu gde je Emine Erdogan predstavila ovaj projekat koji je usmeren na prevazilaženje ekološke krize i van granica Turske, i jačanje međunarodne saradnje za stvaranje bolje budućnosti za svu decu sveta.