На Београдском сајму, у уторак 5. марта 2013. године, одржана је конференција за штампу поводом педстојећег 35. Међународног сајма наутике од 7.  до 10.  марта.  Учесници конференције представили су планиране пратеће програме у оквиру Сајма.

Овогодишњи 35. Међународни сајам, подржаће и Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања , које ће  првог дана Сајма, у оквиру свечаног отварања одржати стручну  презентацију засновану на мултидисциплинарном принципу  под називом ”Актуелна  питања планирања, коришћења, уређења и заштите унутрашњих пловних путева у Србији”.

Новинарима се испред Министарства  обратио државни секретар др Срђан Белиј, изложивши модалитете представљања визије пловног пута на Великој Морави.

Позвао је све заинтересоване да присуствују једној врсти стручне конференције, која ће бити одржана 7. марта 2013. године,  у свечаној сали Хале 1 Београдског сајма у времену од 13 до 15 часова.

Концепт презентације биће заснован на мултидисциплинарном принципу феномена пловног пута на Морави.

По речима др Белија оспособљавањем Мораве да буде пловна отварају се врата развоју пољопривреде,  спречавају се поплаве, регулишу се наводњавања, решава се проблем климатских промена кроз решавање проблема суша, а отвара се и могућност развоја наутичког туризма и туризма уопште.

Свој концепт ”Феномена пловног пута на Морави, у оквиру презентације , изложиће и представници Републичке агенције за просторно планирање, Саобраћајног факултета Универзитета у Београду и Високе туристичке школе.