Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван и амбасадор Републике Турске у Србији Танжу Билгич обратиће се на конференцији за новинаре поводом повратка јединке белоглавог супа из Турске у Србију, 12. априла 2019. у ВИП салону Аеродрома „Никола Тесла“, Београд. Догађај је од 14:50 часова када почиње окупљање, а конференција за новинаре почиње у 16:00 часова.

Јединка белоглавог супа из колоније у Специјалном резервату природе „Увац“ пронађена је у Турској, и након њеног успешног опоравка враћа се у Србију. У сарадњи надлежних институција и служби Републике Србије и Републике Турске, посредством Амбасаде Републике Турске у Србији и уз помоћ авио компаније Turkish Airlines, ова строго заштићена врста птице која припада једној од највећих гнездећих колонија белоглавог супа на Балкану у петак поподне пристиже на аеродром „Никола Тесла“. Белоглави суп „Добрила“ ће на аеродрому проћи неопходну царинску и ветеринарску процедуру, а затим бити упућена на своје природно станиште у Специјалном резервату природе „Увац“.

 

АГЕНДА

14:50 – 15:20 –  Окупљање учесника и медија: ВИП салон аеродрома „Никола Тесла“;

15.20 h – Полазак на писту  (фоторепортери и сниматељи);

15:30 hСлетање авиона ( омогућено снимање и фотографисање изласка транспортера са белоглавим супом из авиона и уручивања надлежнима ради даље ветеринарске и царинске процедуре; у случају кише биће омогућено снимање из аеродромског аутобуса);

16.0016.20-Конференција за медије (ВИП салон; консекутивни превод, енглеско/српски).

С обзиром да су ВИП салон и платформа аеродрома у рестриктивној зони, представници медија који су акредитовани, обавезни су да понесу идентификациона документа.