Javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama vođena je u skladu sa Zaključkom Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije o sprovođenju javne rasprave (Broj: 011-2119/2018 od 8 marta 2018. godine).

U skladu sa navedenim Zaključkom Ministarstvo zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo) sprovelo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o klimatskim promenama (u daljem tesktu: Nacrt zakona) u periodu od 15. marta do 20. aprila 2018. godine i u tom periodu predstavilo Nacrt zakona u šest gradova (Novi Sad, Kragujevac, Beograd, Niš, Pirot i Prijepolje) i to u:

  • Novom Sadu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, 16. marta 2018. godine;
  • Kragujevcu u Gradskoj upravi grada Kragujevca, 27. marta 2018. godine;
  • Nišu u Gradske uprave grada Niša, 30. marta 2018. godine. S obzirom na veliko interesovanje za prezentaciju Nacrta zakona o klimatskim promenama u Nišu, u okviru postupka javne rasprave, prezentacija je održana u prostorijama Gradske uprave grada Niša (Nikole Pašića 24, sala br. 30, 1. sprat) umesto u prostorijama Gradske kuće, kako je prvobitno bilo planirano o čemu je informacija pravovremeno objavljena na internet adresi Ministarstva.
  • Beogradu u Privrednoj komori Srbije, 3. aprila 2018. godine;
  • Pirotu u Skupštini grada Pirota, 4. aprila 2018. godine; i
  • Prijepolju u Domu kulture, 16. aprila 2018. godine.

Informacije od značaja za javnu raspravu (Zaključak Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije, Program javne rasprave, tekst Nacrta zakona i Obrazac za dostavljanje primedbi, predloga i sugestija) bile su postavljene na internet prezentaciji Ministarstva www.ekologija.gov.rs u delu „Javna rasprava”, kao i na:   www.klimatskepromene.rs.

Dodatno, u cilju informisanja što većeg broja zainteresovanih strana o pokretanju javne rasprave Ministarstvo je elektronskim putem informisalo o tome, kao i o dostupnosti relevantnih informacija i materijala (Zaključak Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije, Program javne rasprave, tekst Nacrta zakona i Obrazac za dostavljanje primedbi, predloga i sugestija) na www.ekologija.gov.rs zainteresovane strane (lista elektronskih adresa prikupljena na prethodno održanim događajima Ministarstva u oblasti klimatskih promena) i to predstavnike relevantnih državnih, pokrajinskih i gradskih institucija, kao i predstavnike civilnog sektora (nevladine organizacije, naučne institucije, udruženja) i sektora privrede. Pored toga, navedene informacije dostavljene su i posredstvom Arhus centara i lokalnih samouprava u kojima su prezentacije održane. Tokom javne rasprave na prezentacijama Nacrta zakona učešće je uzelo 307 učesnika od čega 38% predstavnika institucija vlade i lokalnih samouprava,  23% nevladinih organizacija, 20% javnih i privatnih preduzeća, 14% naučnih i stručnih institucija i 3% ambasada i donatora i 2% zainteresovanih pojedinaca.

Pored predstavljanja Nacrta zakona tokom postupka javne rasprave utvrđenog Zaključkom Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije, Nacrt zakona predstavljen je i na sastanku gradova i opština sliva Zapadne Morave i to 3. maja 2018. godine u Kraljevu, a na poziv gradske uprave grada Kraljeva.

Kompletan Izveštaj možete preuzeti ovde.