Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић и председник Владе Аутономне Покрајине Војводина  др Бојан Пајтић потписали су  у петак  22. марта 2013. године  уговор на основу кога се преносе оснивачка права у Јавном предузећу  ”Национални парк Фрушка гора” са Покрајине на Републику Србију, сходно  одлуци  Уставног суда Србије.

Наиме, Јавно предузеће за управљање Националним парком Фрушка гора основала је АП Војводина 2010. године, на основу чега су  по тада важећим прописима оснивачка права пренета на Покрајину.

Јула 2012. године одлуком Уставног суда стављене су ван снаге одредбе Закона о утврђивању надлежности АП Војводина, на основу чега су се стекли услови да оснивачка права буду враћена Републици Србији.

Министар Бачевић је истакао након потписивања уговора,  да је Фрушка гора заједничко богатство и благо и као таква треба да буде доступна свим грађанима Србије.

Министар је позвао све оне који до сада нису посетили Фрушку гору да то учине и упознају се с њеним благодетима, туристичким и културним садржајима.

”Фрушка гора је света гора, јер је 16 манастира смештено унутар тог националног парка и то је свакако још један од разлога због кога би туристи требало да га посете, с обзиром да је то идеална прилика да се упознају са културно историјским наслеђем наше земље”, рекао је проф. др Милан Бачевић.

Представници републичке и покрајинске власти су се сагласили да заједнички спроводе Просторни план подручја посебне намене Фрушке горе до 2022. године и Мастер план одрживог развоја Фрушке горе за период 2012 – 2022. године.

Потписивању Уговора су присусутвовали и испред ресорног Министарства државни секретари Милана Ракић, др Срђан Белиј, као и руководство Националног парка Фрушка гора, директор Добривоје Антонић са најближим сарадницима.

Након потписивања уручене су годишње новинарске награде ”Златни лист Фрушке горе”, које се додељују за изузетан допринос афирмацији Фрушке горе. Овогодишњи лауреати су Оливер Фојкар за документарни филм о Фрушкој гори и Драгана Ратковић, уредница Радио Новог Сада.

Фрушка гора је проглашена за национални парк 1960. године, а простире се на 25.500 хектара земљишта, којим газдује девет општина.

У том националном парку живи 1.500 врста биљака, 50 врста сисара и многобројне врсте птица, лептира, других инсеката и гљива.