Vazduh kojeg udišemo je univerzalni životni element bez kojeg je nemoguć opstanak živog sveta na Planeti. Istovremeno, kao posledica civilizacijskog razvoja, kvalitet vazduha ozbiljno je narušen i danas predstavlja prvorazredno pitanje u zaštiti životne sredine, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na konferenciji „Životna sredina ka Evropi“ – EnE19 koja je posvećena zagađenju vazduha povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Ministar Goran Trivan ukazao je da u aktivnostima na poboljšanju vazduha moramo delovati lokalno, a istovremeno, razmišljati globalno, menjajući fokus delovanja ka glavnim faktorima koji neposredno utiču na zagađenje vazduha, kao što su termoenergetski kapaciteti koji se koriste za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj. Privreda je ključni faktor promena u društvu, i ako želimo da menjamo uslove u kojima živimo na bolje, moramo menjati tehnologije, i primenjivati one koje doprinose smanjenju zagađenja životne sredine, istakao je ministar.

Upozoravajući podaci Svetske zdravstvene organizacije nas podstiču da u Srbiji, čija je energetska bezbednost u direktnoj korelaciji sa korišćenjem uglja, iznađemo rešenja i postignemo društveni konsenzus kako bi ostvarili zajedničke ciljeve na poboljšanju kvaliteta vazduha, ukazao je Trivan. On je istakao da Ministarstvo zaštite životne sredine operativno pristupa poboljšanju životne sredine, pružajući podsticaj lokalnim samoupravama da se bave ovim pitanjima i preduzimaju mere na poboljšanju kvaliteta vazduha u svojim lokalnim zajednicama. „Ministarstvo se mora okrenuti praktičnim konkretnim merama, i to znači da se od sada u budžetima, ne samo Ministarstva, već i lokalnih samouprava, moraju svake godine izdvojiti sredstva da se bar nekoliko individualnih ložišta svake godine u svakom gradu ugase i prelaze na čistije izvore energije“, istakao je ministar. „Lokalne samouprave od sledeće godine moraju planirati u okviru svojih budžeta sredstva za gašenje individualnih kotlarnica i sprovođenje mera za poboljšanje saobraćaja“ poručio je Trivan.

Ministar Goran Trivan najavio je da će i u svojstvu kopredsedavajućeg Petog zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEA 5, iskoristiti ovaj međunarodni format za pokretanje saradnje i realizaciju zajedničkih akcija zemalja u regionu na poboljšanju kvaliteta vazduha. U borbi za bolji kvalitet vazduha, akcije pošumljavanja su najbolji način za promene životne sredine na bolje, istakao je.

Pored ministra Trivana, na Konferenciji obratili su se Stanojla Mandić, zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije, Aleksandar Perić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije i Aleksandra Mladenović, predsednik Ambasadora održivog razvoja i životne sredine.

Učesnici Konferencije su svojim izlaganjima i diskusijom ukazali na različite aspekte problema zagađenja vazduha, i ukazali na moguća rešenja. Konferencija je ukazala na podatke Svetske zdravstvene organizacije da je u svetu preko 90 posto populacije izloženo zagađenom vazduhu, a svake godine u svetu od zagađenog vazduha  prevremeno umre oko 7 miliona ljudi.  Kvalitet vazduha je najveći  ekološki rizik za zdravlje u Evropi, gde on prouzrokuje više od 1000 slučajeva prevremenih smrti dnevno, što je više od deset puta od broja stradalih u saobraćajnim  nesrećama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije za 2016 godinu, broj prevremeno umrlih za Republiku Srbiju iznosi 6592 slučajeva.

Konferencija „Životna sredina ka Evropi” – EnE19, petnaesta po redu, koju su organizovali „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i Privredna komora Srbije, održana je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ali istovremeno predstavlja zvaničan UN događaj, kojim se u Republici Srbiji obeležava Evropska nedelja održivog razvoja (European Sustainable Development Week, ESDW).