Широм света данас, 22 априла обележава се Међународни дан планете Земље као подсетник да нам наша племенита Планета и њени екосистеми дају живот и као упозорење на опасности које прете животу на Земљи,  биљним и животињским врстама, услед развоја индустрије,  повећане потрошње енергије,  глобалног загревања и климатских промена.

У овом догађају сваке године учествује више од 150 земаља и милијарду људи, чинећи Дан планете земље највећом грађанском акцијом на свету.

Дан планете Земље је дан свих нас. Све што радимо, добро и лоше, за нашу животну средину  највише утиче  на наш живот,  и зато је важно да не мислимо  на Дан планете Земље и како да јој помогнемо само овог дана, већ сваког дана у години. Један дан не може да промени ништа ако свакодневним неодговорним односом према животној средини и окружењу у коме живимо, загађуемо  земљу, воду и ваздух и угрожавмо биљне и животињске врсте. Одговорни однос прена нашој племенитој Планети која нам даје живот је одговорни однос према садашњости нас самих, али и одговорни однос према будућности наше деце.

Министарство заштите животне средине предузима низ стратешких мера, законодавних  иницијатива и  практичних активности у борби против климатских промена и загагађености животне средине како би Србија достигла светске стандарде у овој области.  Носилац je  иницијативе за регионалну сарадњу у реализацији мера борбе и прилагођавања последицама климатских промена. Приоритетне активности министарства усмерене су на практичну примену мера заштите животне средине, на откривање нелегално закопаног опасног отпада и системско решавање проблема прераде свих врста отпада, уклањања пластичних кеса, побољшање квалитета ваздуха кроз мере као пто су гашење котларница на чврста горива и акције пошумљавања.  У достизању  стратешког циља чисте и здраве животне  средине, Министарству заштите животне средине  је потребна подршка и помоћ  свих грађане Србије.

Министарство позива грађане, представнике цивилног друштва, привредну, научну и стручну јавност, медије  да  Дан планете Земље постане део нашег свакодневног живота,  и да тако дамо лични и заједнички допринос здравој животној средини Србије и очувању планете Земље.

Министар заштите животне средине

Горан Триван