Širom sveta danas, 22. aprila  obeležava se  Međunarodni dan planete Zemlje, kao podsetnik da nam  Zemlja i njeni ekosistemi daju život Ovaj datum su Ujedinjene nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebalo bi da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti.

Ovogodišnja tema svetskog Dana planete je “Zaštiti naše vrste-u prirodi ništa ne postoji samo” i fokusirana je  na  zaštitu ugroženih vrsta, koja su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenja vode, zemlje i vazduha, krčenja šuma i krivolova.

Ovo je globalni apel za spas biljnih i životinjskih vrsta i upozorenje da čovečanstvo ima budućnost ako je imaju sva živa bića na planeti.

Naša planeta Zemlja je sve manje plava i zelena. Svet se suočava sa brzim nestankom i izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta. Milioni vrsta koje žive na planeti koje znamo ili tek treba da otkrijemo su ugroženi.

Ljudska civilizacija je razvojem industrije i velikom potrošnjom energije, odgovorna za narušenu ravnotežu prirode i ugrožavanje bioraznolikosti dovodeći u pitanje i svoj opstanak.

Svedoci smo odsustva brige, pažnje i odgovornosti prema prirodi. Često zaboravljamo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, da trošimo i zagađujemo vodu koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja životne sredine kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Srbija aktivno učestvuje u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti. Ministarsstvo zaštite životne sredine je posvećeno uspostavljanju zakonodavno-strateškog okvira zaštite i unapređenja životne sredine Srbije i dostizanju evropskih ekoloških standarda. Urađena je  pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Ove godine će biti usvojen  Zakon o klimatskim promenama i  prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom. Stručno i finansijski podržavamo opštine u akcijama pošumljavanja i u izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za izgradnju 360 sistema za preradu otpadnih voda. Radimo na modelu Zelenog fonda koji će biti investicioni mehanizam pokretanja ekološkog razvoja. Pokrenuli smo inicijative za zabranu uvoza starih  automobila sa euro 3 motorom kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, kao i akciju na smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

Sve ovo nije moguće uspešno raditi bez zajedničke snage čitave Srbije. Svako od nas može da da svoj doprinos, da posadimo drvo, da ne prljamo  parkove, šume i reke, da ne zagađujemo vazduh, ne koristimo i ne bacamo plastiku.

Pozivam sve institucije, opštine, poslovni sektor, organizacije civilnog društva i naučno-istraživačke zajednice, medije i građane da  se zajedno izborimo za zdravlje naše planete, da zajedno odgovorimo izazovu klimatskih promena, kako bismo sačuvali bogastvo našeg biodiverziteta i unapredili našu životnu sredinu i obezbedili održiv razvoj budućim generacijama. Briga za dobrobit planete, za životnu sredinu je briga za čoveka, za zdravlje svih nas i budućih generacija.

Majka Zemlja i njeni ekosistemi su naš dom. Volimo svoju planetu Zemlju kao sto volimo svoj dom, svoju porodicu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan