Широм света данас, 22. априла  обележава се  Међународни дан планете Земље, као подсетник да нам  Земља и њени екосистеми дају живот Овај датум су Уједињене нације одредиле као дан борбе против нарушавања животне средине. Као највећи празник планете Земље требало би да утиче на све државе али и појединце да се укључе у глобалну акцију ширења еколошке свести.

Овогодишња тема светског Дана планете је “Заштити наше врсте-у природи ништа не постоји само” и фокусирана је  на  заштиту угрожених врста, која су на ивици изумирања због климатских промена, загађења воде, земље и ваздуха, крчења шума и криволова.

Ово је глобални апел за спас биљних и животињских врста и упозорење да човечанство има будућност ако је имају сва жива бића на планети.

Наша планета Земља је све мање плава и зелена. Свет се суочава са брзим нестанком и изумирањем биљних и животињских врста. Милиони врста које живе на планети које знамо или тек треба да откријемо су угрожени.

Људска цивилизација је развојем индустрије и великом потрошњом енергије, одговорна за нарушену равнотежу природе и угрожавање биоразноликости доводећи у питање и свој опстанак.

Сведоци смо одсуства бриге, пажње и одговорности према природи. Често заборављамо да смо и ми део природе, да загађујемо ваздух који дишемо, да трошимо и загађујемо воду која није неограничен ресурс, да је све што чинимо узрок и последица стања животне средине како на локалном тако и на глобалном нивоу.

Србија активно учествује у решавању глобалних еколошких проблема и стварању одрживе будућности. Министарсство заштите животне средине је посвећено успостављању законодавно-стратешког оквира заштите и унапређења животне средине Србије и достизању европских еколошких стандарда. Урађена је  преговарачка позиција за Поглавље 27 чије се усвајање очекује до краја године. Ове године ће бити усвојен  Закон о климатским променама и  прва национална Стратегија борбе против климатских промена са акционим планом. Стручно и финансијски подржавамо општине у акцијама пошумљавања и у изради пројектно-техничке документације која је предуслов за изградњу 360 система за прераду отпадних вода. Радимо на моделу Зеленог фонда који ће бити инвестициони механизам покретања еколошког развоја. Покренули смо иницијативе за забрану увоза старих  аутомобила са еуро 3 мотором како би се смањило загађење ваздуха, као и акцију на смањењу употребе пластичних кеса.

Све ово није могуће успешно радити без заједничке снаге читаве Србије. Свако од нас може да да свој допринос, да посадимо дрво, да не прљамо  паркове, шуме и реке, да не загађујемо ваздух, не користимо и не бацамо пластику.

Позивам све институције, општине, пословни сектор, организације цивилног друштва и научно-истраживачке заједнице, медије и грађане да  се заједно изборимо за здравље наше планете, да заједно одговоримо изазову климатских промена, како бисмо сачували богаство нашег биодиверзитета и унапредили нашу животну средину и обезбедили одржив развој будућим генерацијама. Брига за добробит планете, за животну средину је брига за човека, за здравље свих нас и будућих генерација.

Мајка Земља и њени екосистеми су наш дом. Волимо своју планету Земљу као сто волимо свој дом, своју породицу.

Министар заштите животне средине Горан Триван