Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

Godišnje arhive: 2016

28. decembar 2016.

Nacrt Trećeg nacionalnog izveštaja o sprovođenju Arhuske konvencije

28. decembra 2016.|

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenulo je postupak izrade trećeg nacionalnog Izveštaja o sprovođenju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija), u skladu sa obavezama koje Republika Srbija ima kao članica Konvencije („Službeni glasnik RS”, br.38/09).
19. decembar 2016.

Organizovan Tematski sastanak o implementaciji Plana smanjenja potrošnje HCFC supstanci (hlorofluorougljovodonika) i Pregleda alternativa za supstance koje oštećuju ozonski omotač

19. decembra 2016.|

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zajedno sa organizacijama Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i za razvoj (UNDP) organizovalo je Tematski sastanak o implementaciji Plana smanjenja potrošnje HCFC supstanci i Pregleda alternativa za supstance koje oštećuju ozonski omotač. Sastanak je održan u Beogradu, 29. novembra – 01. decembra 2016. godine, u okviru redovnog radnog programa UNEP-ove Regionalne ozonske mreže za Evropu i cenralnu Aziju (ESA mreža).
16. decembar 2016.

Sastanak radi unapređenja koordinacije poslova inspekcijskog nadzora poverenih jedinici lokalne samouprave

16. decembra 2016.|

Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine je u okviru svojih aktivnosti održao četvrti u nizu sastanaka sa jedinicama lokalne samouprave Grada Niša, i Opština Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Ražanj i Svrljig u Gradu Nišu za Nišavski upravni okrug. Ispred Sektora inspekcije sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra Željko Pantelić sa načelnicima Odeljelja za poverene poslove, Odeljenja za industriju i Odeljenja za prirodu.
16. decembar 2016.

1,6 miliona evra za aproksimaciju životne sredine

16. decembra 2016.|

Danas je zvanično predstavljen početak projekta  „Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine – EAS”, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine,a finansira Evropska unija u iznosu od 1,6 miliona evra. Projekat će biti usmeren na podršku resornom Ministarstvu i Pregovaračkoj grupi 27 u jačanju institucija i strateškom planiranju u okviru Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene.
15. decembar 2016.

15. decembra 2016.|

Na 15. Generalnoj Skupštini IMPEL (European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law) održanoj 01.-02. decembra u Bratislavi, odlučeno je da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine, postane član ove evropske mreže.