IMG_20180412_092603_094Данас је у Привредној комори Србије представљен пројекат којим се наставља рад на примени Директиве о индустријским емисијама у Србији, 75/2010/ЕУ, чиме се пружа изузетно значајан допринос припремама за отварање Поглавља 27 и успостављање европских стандарда у заштити животне средине.

Пројекат „Имплементација Директиве о индустријским емисијама у Србији“ који спроводи Министарство заштите животне средине у сарадњи са Центром за чистију производњу Технолошко-металуршког факултета БУ, финансијску помоћ Краљевине Шведске и подршку Привредне коморе Србије, одговара на изазове које поставља најзахтевнија и најкомплекснија директива за Поглавље 27. Директива о индустријским емисијама односи се на скоро све области привреде, нарочито област енергетике, металске и хемијске индустрије и пољопривреде, односно прехрамбене индустрије, а њена примена обухвата 227 постројења, од чега 93 фарме у Србији. У оном обиму у ком се индустријски сектор благовремено укључи и достави податке потребне за утврђивање специфичног плана имплементације Директиве о индустријским емисијама, зависиће успех преговарања и отварања Поглавља 27.

20180412_091937„Србија се опредељује за пут који нас води ка прикључењу богатијем, развијеном свету, а којом брзином ћемо га прећи, зависи искључиво од нас. Привреда је наш значајан партнер – индустрија је област која највише загађује животну средину, али уједно и највећи инвеститор очувања животне средине и природе.“ рекао је министар заштите животне средине Горан Триван на скупу. „Пројекат примене Директиве о индустријским емисијама у Србији је толико користан за Србију, да су његови резултати и последице немерљиви. Он доприноси развоју и афирмацији наше привреде, а уједно бољој животној средини и здрављу људи. Уколико се у индустријском сектору благовремено не прилагоде светским стандардима производње са аспекта заштите животне средине, унапред ће изгубити светску тржишну утакмицу. Зато апелујемо на привредне субјекте да се одазову нашем позиву и доставе потребне податке, у циљу примене Директиве и успеха у преговарању за отварање Поглавља 27. То је у интересу и самих привредних субјеката, и Србије у целини“ истакао је Триван.  „Уколико се на време остваре ови циљеви, то ће омогућити да избегнемо грешке које су чиниле друге земље из нашег окружења у процесу придруживања ЕУ, које су их много коштале. Захтеви Директиве су високи, али уз знање, компетенцију и упорност које Србија поседује, индустрија може да досегне европске стандарде производње који чувају животну средину“ закључио је министар.

Пројекат „Имплементација Директиве о индустријским емисијама у Србији“ је наставак подршке коју Краљевина Шведска пружа Србији у спровођењу програма интегрисаних дозвола. „Шведска у потпуности подржава Србију на њеном путу за укључивање у Европску унију. Само током последње четири године Шведска је Србији  доделила 12 милиона евра за пројекте у области животне средине. Пројекат „Имплементација Директиве о индустријским емисијама у Србији“ допринеће да постане конктурентнија на међународном тржишту,  али и здравија и еколошки чистија земља. Циљеви који се остварују оваквим пројектом нису усмерени само ка чистијој, већ и ефикаснијој производњи, и отварају нове развојне перспективе, нова радна места“, рекао је амбасадор Краљевине Шведске у Београду Јан Лундин.

Пројекат „Имплементација Директиве о индустријским емисијама у Србији“ представља наставак активности на успостављању одрживог приступа за примену Директиве о индустријским емисијама у постројењима, и трајаће до 2020. године, а укупна вредност прве и друге фазе износи 2,3 милиона евра.

Видео-материјал са скупа можете преузети са www.infobiro.tv