Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

Саопштења Сектора за заштиту животне средине

22. новембар 2017.

Министар Триван на 50. јубиларном скупу Друштва лобиста Србије

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас обележавању 50. јубиларног скупа Друштва лобиста Србије, које је било посвећено питању заштити животне средине као фактора привлачења инвестиција и побољшања међународног положаја Србије.
22. новембар 2017.

Објављен јавни позив за достављање нових, иновативних идеја које ће помоћи у борби против климатских промена

Министарство заштите животне средине објавило је данас, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој УНДП, јавни позив локалним самоуправама, јавним и приватним предузећима, организацијама цивилног друштва и научно-истраживачким институцијама, да заједнички осмисле и предложе иновативне начине за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) и борбу против климатских промена, на нивоу градова и општина. Јавни позив који је министар Горан Триван упутио на данашњем скупу реализује се у оквиру петогодишњег пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
22. новембар 2017.

Град Београд као добар пример адаптације климатским променама

Министар Горан Триван данас је симболично учествовао у акцији озелењавања града Београда са градским менаџером Гораном Весићем, након чега су заједно обишли адаптиран Обилићев венац. Министар Триван је истакао да Београд предњачи у озелењавању, не само кoд нас у земљи негo и у Европи. „Оволики број садница које је Београд посадио говори о томе да се Београд озбиљно бави адаптацијом на климатске промене, које су већ на делу. Доказ томе је да је ова година друга најтоплија, а претходна најтоплија и најсунчанија година у Србији од кад се врше мерења температуре у нашој земљи.“, рекао је министар.
21. новембар 2017.

Државни секретар Иван Карић у Краљеву о зеленој економији

Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић учествовао је на округлом столу на тему „ Зелена економија – покретач локалног одрживог развоја“ који је одржан 20. новембра 2017. године у Краљеву. Скуп који је окупио представнике локалне самоуправе, јавних и привредних предузећа, образовних институција и невладиних организација у овом граду, организовало је удружење грађана „Нови пут“ из Краљева, као једну од активности у оквиру пројекта „Зелена економија у функцији локалног развоја“. Овај пројекат је један од 64 колико је Министарство за заштиту животне средине подржало на овогодишњем конкурсу за пројекте организација цивилног друштва.
20. новембар 2017.

У Бону усвојена Декларација о еколошком и климатском деловању на подручју западног Балкана

Током председавања Србије Регионалним саветом за сарадњу одржаним 17. новембра 2017.  године на маргинама Конференције о климатским променама – КОП 23 у Бону, усвојена је заједничка Декларација о еколошком и климатском деловању на подручју западног Балкана.
18. новембар 2017.

Ка унапређењу потрошње биомасе као обновљивог извора енергије

На дводневној међународној конференцији „Биомаса – потенцијал за раст“ одржаној 16. и 17. новембра 2017. у Новом Саду, коју је организовала Скупштина АП Војводине заједно са Скупштином европских регија  и Националном Асоцијацијом за биомасу (СЕРБИО), учествовао је и државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић.