Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

Saopštenja Sektora za planiranje i upravljanje u životnoj sredini

26. maj 2017.

Seminar „Planovi za usaglašavanje nacionalnih propisa kojima se uređuju biocidni proizvodi i priprema industrije za implementaciju EU Uredbe o biocidnim proizvodima“

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Odeljenje za hemikalije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuje seminar: „Planovi za usaglašavanje nacionalnih propisa kojima se uređuju biocidni proizvodi i priprema industrije za implementaciju EU Uredbe o biocidnim proizvodima“ koji je namenjen privrednim subjektima koji stavljaju u promet i koriste biocidne proizvode.
26. maj 2017.

Od 1. juna 2017. godine nastupa obaveza ponovnog obeležavanja i pakovanja hemikalija

Sve opasne hemikalije u prometu od 1. juna 2017. godine moraju biti klasifikovane, obeležene i upakovane u skladu sa Pravilnikom o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i oglašavanju hemikalije i određenog proizvoda u skladu sa Globalno harmonizovanim sistemom za klasifikaciju i obeležavanje UN („Službeni Glasnik RS”, broj 105/13) (u daljem tekstu: Pravilnik CLP/GHS).
20. maj 2016.

Održan seminar za organizacije civilnog društva

U okviru projekta „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“ koji Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), nevladinom organizacijom Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem i međunarodnom organizacijom civilnog društva „Women in Europe for a Common Future“ (WECF), 20. maja 2016. godine održan je seminar za organizacije civilnog društva.
13. april 2016.

Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine realizuje projekat „Jačanje kapaciteta i strateškog partnerstva za bezbedno upravljanje hemikalijama u Republici Srbiji“ uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansijsku podršku „SAICM Quick Start Programme Trust Fund“. Projekat se sprovodi u saradnji sa organizacijama civilnog društva: Alternativa za bezbednije hemikalije (AlHem) i Women in Europe for a Common Future (WECF).
29. mart 2016.

Republika Srbija je dobila svoje mesto na sajtu Evropske agencije za hemikalije – ECHA

Zvanična internet prezentacija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, sa podacima nacionalnog Informativnog pulta za hemikalije i biocidne proizvode od sada je dostupna putem sledećeg linka: http://echa.europa.eu/web/guest/support/helpdesks/national-helpdesks/list-of-national-helpdesks.
18. mart 2016.

Obeležen Svetski dan prava potrošača

Svetski dan prava potrošača obeležen je 15. marta 2016. godine širom planete Zemlje. Ovaj dan ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija (UN), a prvi put je počeo da se obeležava 1983. godine.