Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

Саопштења Министарства

24. новембар 2017.

Министар Горан Триван на Конференцији „Утицај животне средине на здравље људи“

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас на Конференцији „Утицај животне средине на здравље људи“, коју је са Министарством заштите животне средине организовао Правни факултет Универзитета Унион.
22. новембар 2017.

Министар Триван на 50. јубиларном скупу Друштва лобиста Србије

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас обележавању 50. јубиларног скупа Друштва лобиста Србије, које је било посвећено питању заштити животне средине као фактора привлачења инвестиција и побољшања међународног положаја Србије.
22. новембар 2017.

Објављен јавни позив за достављање нових, иновативних идеја које ће помоћи у борби против климатских промена

Министарство заштите животне средине објавило је данас, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој УНДП, јавни позив локалним самоуправама, јавним и приватним предузећима, организацијама цивилног друштва и научно-истраживачким институцијама, да заједнички осмисле и предложе иновативне начине за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) и борбу против климатских промена, на нивоу градова и општина. Јавни позив који је министар Горан Триван упутио на данашњем скупу реализује се у оквиру петогодишњег пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.
22. новембар 2017.

Град Београд као добар пример адаптације климатским променама

Министар Горан Триван данас је симболично учествовао у акцији озелењавања града Београда са градским менаџером Гораном Весићем, након чега су заједно обишли адаптиран Обилићев венац. Министар Триван је истакао да Београд предњачи у озелењавању, не само кoд нас у земљи негo и у Европи. „Оволики број садница које је Београд посадио говори о томе да се Београд озбиљно бави адаптацијом на климатске промене, које су већ на делу. Доказ томе је да је ова година друга најтоплија, а претходна најтоплија и најсунчанија година у Србији од кад се врше мерења температуре у нашој земљи.“, рекао је министар.
21. новембар 2017.

Државни секретар Иван Карић у Краљеву о зеленој економији

Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић учествовао је на округлом столу на тему „ Зелена економија – покретач локалног одрживог развоја“ који је одржан 20. новембра 2017. године у Краљеву. Скуп који је окупио представнике локалне самоуправе, јавних и привредних предузећа, образовних институција и невладиних организација у овом граду, организовало је удружење грађана „Нови пут“ из Краљева, као једну од активности у оквиру пројекта „Зелена економија у функцији локалног развоја“. Овај пројекат је један од 64 колико је Министарство за заштиту животне средине подржало на овогодишњем конкурсу за пројекте организација цивилног друштва.
20. новембар 2017.

У Бону усвојена Декларација о еколошком и климатском деловању на подручју западног Балкана

Током председавања Србије Регионалним саветом за сарадњу одржаним 17. новембра 2017.  године на маргинама Конференције о климатским променама – КОП 23 у Бону, усвојена је заједничка Декларација о еколошком и климатском деловању на подручју западног Балкана.
18. новембар 2017.

Ка унапређењу потрошње биомасе као обновљивог извора енергије

На дводневној међународној конференцији „Биомаса – потенцијал за раст“ одржаној 16. и 17. новембра 2017. у Новом Саду, коју је организовала Скупштина АП Војводине заједно са Скупштином европских регија  и Националном Асоцијацијом за биомасу (СЕРБИО), учествовао је и државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић.
17. новембар 2017.

Регионална акција пошумљавања као најбржа и најефикаснија мера заједничке борбе против климатских промена

Министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван председавао је данас на састанку Регионалног савета за сарадњу одржаног на маргинама Конференције УН о промени климе у Бону – КОП 23, који доприноси јачању сарадње земаља на западном Балкану. Регионални савет за сарадњу заједно са Владом Републике Србије и Министарством заштите животне средине, окупио је све наше суседе из региона како би размотрили до које мере смо осетљиви као регион на климатске промене, и шта је оно што се може заједно предузети како би се изборили са последицама.
16. новембар 2017.

Србија је посвећена борби против климатских промена и прилагођавању новим климатским условима

Министар Горан Триван је у свом обраћању на данашњем заједничком пленарном заседању Конференције о промени климе у Бону изразио спремност и посвећеност Србије међународним и националним циљевима у борби против климатских промена, и мерама и принципима Споразума у Паризу којем је Србија приступила у августу ове године.
13. новембар 2017.

Државни секретар Иван Карић у обиласку Центра за пречишћавање отпадних вода у Шапцу

Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић посетио је данас Шабац, где је представљен рад Централног постројења за пречишћавање отпадних вода чија је израдња помогнута средствима из ИПА фондова ЕУ. Постројење је обишао у заједничкој посети са шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијом, државним секретаром Министарства пољопоривреде Републике Србије Сенадом Махмутовићем и градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем.