Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

Саопштења Министарства

20. септембар 2017.

Унапређење сарадње Републике Србије и Републике Финске у области заштите животне срeдине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Републике Финске  у Београду Пертијем Иконеном. На самом почетку амбасадор Иконен је похвалио одлуку Владе Републике Србије да се формира посебно Министарство заштите животне средине.
19. септембар 2017.

Састанак министра заштите животне средине и шефа делегације Европске уније у Србији: Локалне самоуправе морају да планирају средства за заштиту животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван сусрео се данас са Њ.Е. Семом Фабрицијем, шефом Делегације Европске уније у Републици Србији. Министар је оценио да је досадашња сарадња Републике Србије и Делегације Европске уније у Републици Србији била добра, али да увек постоји простор за додатно унапређење односа.
15. септембар 2017.

Обуке и кампања о значају заштите озонског омотача 

Министарство заштите животне средине подсећа да се 16. септембра, широм планете обележава Светски дан заштите озонског омотача и 30 година од потписивања Монтреалског протокола. Потписивањем Монтрелског протокола се већина држава у свету, укључујући и Србију, обавезала да смањи употребу супстанци, које оштећују озонски омотач.
14. септембар 2017.

Србија подржала Будванску деклерацију у оквиру Архуске конвенције и ПРТР протокола

„Србија је управо формирала засебно Министарство заштите животне средине, придајући тако изузетан значај питањима из ове области и њиховим бављењем на институционалном нивоу. Ипак, ми верујемо да то није довољно и зато позивамо све земље нашег региона на жустру и активну сарадњу, како бисмо достигли циљеве који су заједнички за све нас.“, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван, на састанку високих представника земаља потписница Архуске конвенције у Црној Гори. На састанку поред министра, учествује више од 200 високих представника из преко 40 земаља и међународних организација. 
14. септембар 2017.

Европска недеља мобилности

Министарство заштите животне средине Републике Србије и Центар за унапређење културе живота и рада  ЖиР  спроводе кампању: „Град у покрету – људи на првом месту “ у оквиру Европске недеље мобилности 2017. Фокус овогодишње кампање представља концепт заједничког коришћења транспорта. Комбиновање различитих врста транспорта – вожња аутомобилом, бициклизам, јавни превоз, ходање – смањује трошкове транспорта и еколошки отисак (емисију угљендиоксида).
12. септембар 2017.

Унапредити сарадњу Србије и Немачке у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Београду Акселом Дитманом. Амбсадор Дитман је похвалио одлуку Владе Републике Србије да формира посебно Министарство заштите животне средине.
11. септембар 2017.

Утврђен предлог Листе вредновања и рангирања пројеката цивилног друштва у области заштите животне средине у 2017. години

Ступањем на снагу Закона о изменама и допунама Закона о министарствима („Службени гласник РС”, број 62/2017), на основу члана 13. став 6. Министарство заштите животне средине преузело је од Министарства пољопривреде и заштите животне средине права, обавезе и предмете за вршење надлежности из области заштите животне средине.
9. септембар 2017.

Министар Триван и Игор Шолтес из Европског парламента: Унапредити сарадњу кроз пројекте у животној средини

Министар заштите животе средине Горан Триван разговарао је у Београду са послаником Европског парламента из групације „Зелених“ Игором Шолтесом, који је уједно и заменик председника Парламентарног комитета за процес стабилизације и придруживања (ССП) са Србијом.
7. септембар 2017.

Министар Триван и ЕБРД: Пречишћавање вода и прерада отпада  најважнији инфраструктурни пројекти за Србију

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је са Данијелом Бергом, директором делегације Европске банке за обнову и развој у Србији о најважнијим инфраструктурним пројектима у области животне средине и могућностима за њихово финансирање.
7. септембар 2017.

Министар Триван са инспекторима заштите животне средине из локалних самоуправа: Без јачања инспекција нема напретка у животној средини

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да су ресорно министарство и Републичка инспекција заштите животне средине започели интензиван рад на додатном оспособљавању инспектора из градова и општина широм Србије. На образовном семинару за локалне инспекторе животне средине, министар Триван је нагласио да су инспекције главно средство за спровођење политике заштите животне средине и упозорио да нема напретка у тој области без јачања инспекција.