Министар заштите животне средине Горан Триван најавио ја да новоформирано министарство оснива посебан сектор за пројекте. „Чак и да Србија има довољно новца за решење проблема, ништа од тога ако нема пројеката“ , рекао је министар Триван у интервјуу еколошком магазину „Чекајући ветар“ Другог програма Радио Београда.  Он је најавио је да ће разговарати са локалним самоуправама , помоћи им у избору потребних пројеката и тражити од њих да већ сада почну са планирањем и буџетирањем за следећу годину. „Због законских процедура, које не смеју да се крше, потребно да прође најмање 3 или 4 године до почетка спровођења пројекта. Немамо времена за губљење и рад на томе мора да почне одмах“, поручио је министар Триван.

Он је нагласио да ни један посао није лак кад треба да се ради на реформама и озбиљним резовима. „Ново министарство и ја смо спремни и не плашимо се. Нећу бесконачно да толеришем лоше ствари, кршење закона или нерад“, поручио је министар Триван и нагласио да се то односи и на запослене у министарству. „Ко није у стању да спроводи законе, не треба ни да буде ту“, истакао је министар Триван.

„Морамо кадровски, бројчано и у опреми да ојачамо инспекцију и у томе очекујем подршку Владе Србије“, рекао је министар Триван. „Запослени у инспекцији, ако честито раде свој посао, а мораће тако да раде, имаће у мени и подршку и пријатеља и неће морати да се плаше никаквих притисака и проблема“, подвукао је минстар Триван.

Он је најавио да ће у раду министарства примењивати принципе које је упоставио и Београду, а који су дали добре резултате. „Прво, сви ми, па и загађивачи, морамо да научимо шта су све наше законске обавезе  и зато инспекција неће увек да кажњава при првом доласку. Тражиће уклањање недостатака у неком разумном периоду и контролисати како се то спроводи, а онда, ако не буде резултата – стизаће најоштрије правне последице и пријаве“, рекао је министар Триван.

Као други принцип навео је отвореност министарства и сарадњу са медијима, а посебно са невладиним сектором у области заштите животне средине.  „Они могу много да помогну у указивању на проблеме и решења. Хармоничан однос  владиног и невладиног сектора и медија у области заштите животне средине довешће нас, корак по корак, до врха коме тежимо, а то су стандарди успостављени у скандинавским земљама“, закључио је министар Триван.