Trivan sa parlamentarcima Ujedinjenog KraljevstvaМинистар заштите животне средине Горан Триван примио је данас високу делегацију оба дома Парламента Уједињеног Краљевства и том приликом истакао да област заштите животне средине, неоптерећена политичким хипотекама, представља велику могућност са унапређење билатералне сарадње две земље.

Он је упознао саговорнике са приоритетима министарства, наводећи да је реч о пречишћавању отпадних вода, управљању комуналним отпадом, ремедијацији земљишта, борби против климатских промена уз пошумљавање као најјефтинији и најкориснији метод. Посебно је нагласио да је концепт јавно-приватног партнерства, какав је примењен у решавању управљања отпадом за београдску депонију „Винча“, добар пример који може послужити као модел за будуће инвестиције.

Представници делегације Парламента Уједињеног Краљевства констатовали су да постоји заинтересованост за унапређење билатералне сарадње две државе и сагласили се да област заштите животне средине има велики потенцијал за инвестиције.

Министар Триван је прецизирао да Србију у наредних 15-20 година очекују велика улагања у сектор заштите животне средине од око 15 милијарди евра, од чега око 5 милијарди евра само за област отпадних вода. У министарству је формиран посебан Сектор за управљање пројектима, па ће у наредном периоду средства бити тражена из расположивих фондова Европске уније, кроз билатералну сарадњу са свим заинтересованим државама, а део ће Србија обезбедити и из сопствених средстава. Он је подвукао да је за Србију од кључне важности размена искустава, као и преузимање нових и чистих технологија у области заштите животне средине.

Саговорници су се сложили да је унапређење сарадње у заштити животне средине веома значајно за обе земље и да ће то представљати један од приоритета развоја билатералне сарадње.