3 - Mrki medved u prihvatilištu Barenwald Muritz (c) Vier PfotenДва мрка медведа (Ursus arctos) која су у заједничкој акцији Министарства заштите животне средине  – Групе за спровођење CITES Конвенције и инспекције за заштиту животне средине Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине крајем октобра 2016. године одузета од физичког лица у Србобрану, успешно су транспортована у специјализовано прихватилиште за мрке медведе BÄRENWALD Müritz“ у Немачкој, након мало више од годину дана привременог боравка у Зоолошком врту града Београда.

2 - Beozoo vrt - Omamljivanje i utovar muzjaka (c) Zoran RajicМинистарство заштите животне средине је у сарадњи са невладином организацијом „Vier Pfoten“ (Четири Шапе) из Аустрије и посебним тимом за транспорт мрких медведа „Четири Шапе“ из Бугарске, у уторак 28.11.2017. године у јутарњим сатима, уз асистенцију особља Зоолошког врта града Београда, припремило медведе за транспорт. Животиње су стигле у прихватилиште  BÄRENWALD Müritz“ у Немачкој у току преподневних часова у среду 29.11.2017. године и тренутно се привикавају на нови животни простор у ком ће боравити.

Ова два медведа рођена су у заточеништву 2003. године у Зоолошком врту града Београда. Због непостојања националних прописа којима се ограничава држање опасних дивљих животиња у заточеништву, а који су усвојени тек 2010. године,  предметни примерци су већи део свог живота провели у склопу менажерије циркуса у неодговарајућим условима.

1 - Medvedi u Srbobranu 2016 godine (c) Vier PfotenУслови у прихватилишту  BÄRENWALD Müritz“ су знатно напреднији у поређењу са условима за држање мрких медведа у заточеништву који тренутно постоје у Србији. С обзиром да су примерци рођени и одрасли у заточеништву, њихово пуштање у природу није могуће. Ипак, услови у прихватилишту су нешто најближе условима у слободној природи и ове животиње ће имати прилику да се рехабилитују и да коначно испољавају своје етолошке потребе и природно понашање.