1Делегација Министарства заштите животне средине на челу са министром Гораном Триваном састала се данас са делегацијом Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске коју је предводила министарка Сребренка Голић.  На састанку су договорене конкретне иницијативе и заједничке акције које ће водити ка даљем унапређењу сарадње два министарства, с крајњим циљем побољшања и заштите животне средине Републике Србије и Републике Српске, као и региона.

Министар Триван је на састанку изразио задовољство због проширења сарадње са Републиком Српском у области заштите животне средине и природе. Он је најавио да ће се Министарство Републике Србије ангажовати на реализацији заједничког договора о чишћењу обала реке Лим и реке Дрине. „На тај начин, спасићемо хидроелектране „Вишеград“ и „Бајина Башта“, али и читаву биосферу која повезује ове две речне обале у јединствено подручје, јер животна средина не зна за границе“ рекао је министар, и изразио очекивање да ће се и министар екологије Црне Горе одазвати позиву, и ова земља укључити у чишћење речних токова значајних за читав регион.

2Поред договорене заједничке акције чишћења, министар Триван је у разговору на састанку изразио подршку иницијативи Републике Српске за успостављање прекограничног резервата биосфере који ће се простирати на  подручју НП „Дрина“ у Републици Српској, и НП „Тара“ и ПП „Мокра Гора“ у Републици Србији.  „Радујемо се што ћемо на овоме сарађивати, и у наредном периоду ћемо се нарочито ангажовати како би се добила сагласност од УНЕСКО да се овај јединствени простор заштити и приближи свету“, истакао је.

Министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић је, говорећи о унапређењу већ добре сарадње, поред поменутих заједничких акција и иницијатива, изразила очекивање да ће ресорно министарство Републике Србије помоћи у области која се односи на транспозицију правних прописа у области заштите животне средине и природе, и увајање европских принципа и стандарда, где Србија има више искуства и резултата.

На састанку два министарства из области екологије Републике Србије и Републике Српске усаглашен је текст повеље која изражава трајно опредељење за смањење загађења и унапређења квалитета вода у сливу река Лим и Дрина, као основе договорених заједничких дугорочних мера на санирању отпада на овим рекама.