Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

24. aprila 2019.

Ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je danas sa predstavnicima gradskih i opštinskih  samouprava Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i  Kosjerića, o rešavanju problema zagađenja vazduha u tim sredinama. (više…)

23. aprila 2019.

Ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan sastao se danas u Višegradu, Bosna i Hercegovina, sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavlom Radulovićem i predstavnicima opština Rudo, Višegrad, Bjelo Polje, Priboj, Berane i Novo Goražde i direktorima hidroelektarana Bajina Bašta i Višegrad. (više…)

22. aprila 2019.

Ministar Trivan i ambasador kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin danas su povodom Dana planete Zemlje,  u Supernatural parku na Adi Huji, simbolično posadili autohtone bele vrbe i prisustvovali formiranju „Medenog vrta“, uokviru  završnog  dela projekta revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje. (više…)

22. aprila 2019.

U cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije (u daljem tekstu: Zeleni fond), za pošumljavanje u 2019. godini, u skladu sa uslovima utvrđenim Uredbom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju korisnici sredstava, uslovi i način raspodele sredstava, kriterijumi i merila za ocenjivanje zahteva za raspodelu sredstava, način praćenja korišćenja sredstava i ugovorenih prava i obaveza, kao i druga pitanja od značaja za dodeljivanje i korišćenje sredstava Zelenog fonda Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, broj 25/18) i Pravilnikom o bližim uslovima za dodelu i korišćenje sredstava Zelenog fonda Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, broj 31/18).   (više…)

22. aprila 2019.

Širom sveta danas, 22. aprila  obeležava se  Međunarodni dan planete Zemlje, kao podsetnik da nam  Zemlja i njeni ekosistemi daju život Ovaj datum su Ujedinjene nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebalo bi da utiče na sve države ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja ekološke svesti. (više…)

17. aprila 2019.

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavili su danas rezultate faze projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ i svečano potpisali ugovore sa predstavnicima izabranih pet kompanija kojima se dodeljuju sredstva za pretvaranje inovativnih ideja u poslovne poduhvate, a koji će doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena i energetskoj efikasnosti. (više…)

16. aprila 2019.

„Jedan od najvažnijih ekoloških poslova u životnoj sredini u Srbiji je prikupljanje, zbrinjavanje  i prerada svih vrsta otpada pa i opasnog otpada. Verujem da je interes Ministarstva zaštite životne sredine i vaš isti, da nam Srbija bude čista“, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom potpisivanja ugovora sa 22 firme koje su ostvarile pravo na podsticajna sredstva za tretman  otpada. (više…)

16. aprila 2019.

Šta može učiniti pojedinac, a šta možemo preduzeti svi zajedno, kako bi zaustavili devastirajuće dejstvo savremene civilizacije i očuvali bogatstvo života na Planeti – suštinsko je pitanje koje je postavio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na otvaranju Regionalnih konsultacija o Međunarodnom okviru za zaštitu biodiverziteta za Centralnu i Istočnu Evropu za period nakon 2020. godine, koje se održavaju od 16. do 18. aprila 2019. godine u Beogradu. (više…)

KORISNI LINKOVI
Agencija za zaštitu životne sredine Republički hidrometeorološki zavod Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Zavod za zaštitu prirode Srbije